Excursiile, ascensiunile montane, drumetiile si sporturile de sezon isi au, firesc, locul lor. Totusi pentru iubitorii muntelui, pentru turiștii care parcurg trasee montane în plină iarnă, se cuvin cateva avertismente si sfaturi demne de urmat.
Dacă, eventual, va pregătiti să cucereti crestele muntilor, nu uitati să va echipati corespunzător. Nu inainte de a citi sfaturile și recomandările Salvamont care, din cate suntem informati din presa, numai in ultimele 24 de ore, salvatorii au avut mai multe intervenții și au primit mai multe apeluri pentru sfaturi sau informații. Iata cateva absolut necesare pentru orice turist care trebuie.
– să ţină cont de atenţionările de vreme nefavorabilă, vânt şi precipitaţii şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute, orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, pot fi acoperite de un strat mic de zăpadă;
– să se pornească pe traseu la o oră cât mai matinală întrucât se întunecă destul de devreme iar în condiţii de iarnă timpul de parcurgere a unui traseu pot diferi mult de timpul afişaţi pe tablele indicatoare;
– să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, jachetă de vânt, rucsac, căciulă, apă, mâncare şi lanternă; – să ia numerele de telefon ale serviciului salvamont şi totodată să se intereseze dacă traseul ce urmează să fie abordat este deschis, sau dacă sunt trasee nerecomandate temporar ca urmare a unor obstacole ivite în urma unor fenomene meteorologice specifice perioadei; – să abordeze traseele montane în funcţie de nivelul lor de pregătire fizică şi dotarea cu echipament; – în cazul în care se consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru o intervenţie a salvatorilor montani în timp optim în vederea evitării unor situaţii neplăcute, uneori critice.